Γαστροσκόπηση FHD
Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται με την είσοδο ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα που ονομάζεται γαστροσκόπιο από του στόματος. Το γαστροσκόπιο, μέσω του στόματος, περνά από τον οισοφάγο και καταλήγει στον στόμαχο, έως και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου, που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο.
Το γαστροσκόπιο στην άκρη του φέρει φακό με φως με το οποίο ο γιατρός δύναται να ελέγξει, σε οθόνη, το εσωτερικό του οισοφάγου του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου. Επιπλέον, το γαστροσκόπιο διαθέτει αυλό εργασίας διαμέσου του οποίου, με ειδικά όργανα, μπορούν να ληφθούν βιοψίες ή να γίνουν άλλες παρεμβάσεις.
Τα τελευταίας τεχνολογίας γαστροσκόπια διαθέτουν φως τύπου xenon ή Led και τουλάχιστον HD ανάλυση ή full HD. Επιπρόσθετα, διαθέτουν δυνατότητα ψηφιακής χρωμοενδοσκόπησης. Με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών, έχουν προκύψει οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη σωστή ενδοσκόπηση.
Γιατί να κάνω γαστροσκόπηση
Η γαστροσκόπηση μπορεί να διενεργηθεί, είτε για την διερεύνηση παθήσεων όπως η δυσκολία στην κατάποση ή επίμονο κοιλιακό άλγος, είτε για την διάγνωση παθήσεων όπως έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, γαστροϊσοφαγική παλινδρομική νόσος, παρουσία ελικοβακτηριδίου, κ.α.. Επιπλέον, θεραπευτικά μπορεί να διενεργηθεί γαστροσκόπηση για αιμορραγούντα έλκη, για αφαίρεση πολύποδων, για διαστολές οισοφάγου, για απολινώσεις κιρσών κ.α..
Διαδικασία
Η γαστροσκόπηση διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ανάλογα όμως με την εκάστοτε περίπτωση μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται νοσηλεία, ενώ σε λίγες παρεμβατικές ενδοσκοπήσεις μπορεί να χρειαστεί ημερήσια νοσηλεία. Πριν την ενδοσκόπηση στον ασθενή τοποθετείται φλεβικός καθετήρας, από όπου θα χορηγηθεί το φάρμακο της μέθης, ενώ παράλληλα το στόμα του ασθενούς ψεκάζεται με τοπικό αναισθητικό. Με τη βοήθεια της μέθης ο ασθενής είναι πιο ήρεμος και παρά το γεγονός ότι είναι ξύπνιος, δεν έχει πλήρη συνείδηση της διαδικασίας.
Παρότι η εξέταση, στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν είναι επώδυνη, σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μια ήπια ενοχλητική αίσθηση.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς παρακολουθούνται σε μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών και αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί ρινικό οξυγόνο.
Κίνδυνοι γαστροσκόπησης
Η γαστροσκόπηση θεωρείται μια πολύ ασφαλής εξέταση όμως όπως όλες οι ιατρικές πράξεις, φέρει ένα μικρό κίνδυνο επιπλοκών.
Πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι αντίδραση ή παρενέργειες από τη μέθη, όπως διαταραχές στην αναπνοή, καρδιακές αρρυθμίες και αλλαγές της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ιδιαίτερα σε επεμβατικές διαδικασίες μπορεί να συμβούν, σε μικρά ποσοστά, αιμορραγία πεπτικού αλλά και διάτρηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.